Den gode hjemmefølelsen siden 1995
Enkel betaling med Klarna
Rask levering i hele landet
Butikken Logg inn Retur Betalingsvilkår Frakt og retur Hente i butikk Ønskeliste
Utendørs - inspirasjon

Farge på hus

Vurderer du å skifte farge på huset eller hytta? Hva er smart å tenke på, hva skal du ta hensyn til og hvordan oppleves fargene. Her får du tips, råd og inspirasjon

Male hele huset utvendig er en stor jobb, men det blir så vakkert når det er ferdig. Og ikke minst gjør det holdbarheten på huset mye lengre. 

Når du skal endre farge på huset trenger du to strøk med dekkende maling. To strøk kan høres veldig tidkrevende ut, men det finnes produkter som tørker fort, slik at du kan ta en vegg to strøk på en dag (hvis været tilsier det) Og de produktene som tørker fort er faktisk de beste. De holder best på farge og glans.

Fargen på huset ditt er viktig. Fargen har påvirkning på omgivelsene, og skal tilpasses terrenget. Farger påvirker oss også utvendig. Opplevelsen av omgivelsene gjør noe med oss. Trivsel rett og slett!

Les dette hvis du vurderer hvitt eller grått hus

Skifte farge på huset tenk på dette

Først og fremst så tenk på at fargen oppleves både lysere og mer intens når den blir malt på store flater utendørs. Fargene ser gjerne litt «skitne» ut på fargekartet, det er med hensikt, de er tilsatt en del sort, og inneholder ikke så mye kulør. Det er er nødvendig for at de skal fungere utendørs. De blir fine når de kommer på store flater.

Nabohusene

I tettbygde strøk er fargeharmoni viktig. Dette oppnår man ved å velge farger omtrent samme sted på en lys-/mørkskala, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger. Et hus skal ikke skille seg fargemessig mye ut, hvis ikke spesiell grunn. De skal ikke være skrikende eller for kulørsterke. Harmonerende farger på hus i tettere bebyggelse er en fryd for øyet!

Beliggenheten

Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veien mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette. Ligger huset i åpent landskap eller i skogen? Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap. Mørkere hus/hytter smelter bedre inn i omgivelser med skog og tett vegetasjon. Derfor ser man ofte at hyttene i hyttegrender er malt i mørke farger, fordi dette skaper en helhet og harmoni.

Lyset og årstidene

Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. En farge kan se helt annerledes ut i sommerens lyse måneder enn i det blå, kalde vinterlyset

Husets stil

Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget. Ta en tur i nabolaget og studer fargene på hus fra samme tidsperiode, så får du et inntrykk av hva slags farger som fungerer

Kontraster fremhever detaljer

Skal detaljene fremheves, velg en staffasjefarge i kontrast med husfargen. Ønsker man ikke å fremheve dem, kan de males i samme farge som huset eller ton-i-ton farge

Begrens antall farger

Husk at alt rundt huset også har farger. Velger du mange farger på ulike bygningsdeler kan det fort bli for mye av det gode. Ta derfor gjerne igjen fargen på staffasjen på markiser eller stakittfjerde, eller dørfargen i en blomsterkasse

Husk grunnmuren

Velg en annen farge til grunnmuren enn til huset. Helt hvite grunnmurer kan ofte gjøre at huset «svever litt», mens mørkere toner gir mer bakkekontakt.
Hvordan fargesette grunnmuren

Døren kan få en egen farge

På inngangsdøren kan man gjerne være litt mer dristig. Slik finner man enkelt riktig vei inn, samtidig som man kan vise litt av personligheten sin ved inngangspartiet

Fakta om farger utvendig

Hvite, lette og lyse farger har sterke tradisjoner i Norge. Rent stilhistorisk er hvite hus svært utbredt over hele landet.

Blåtoner i sjø nære omgivelser kan være helt riktig og fungere som en vakker referanse til kystlandskapet.


Varme gråtoner inneholder gult og rødt som balanserer det skarpe lyset utendørs, og skaper dermed et lunt uttrykk.

Ved moderne arkitektur, kanskje med elementer av betong og stål, vil de kjøligere grå farge-tonene fungere godt.

Dempet sort kan kombineres med det aller meste av farger. Mange liker fargen som en skarp kontrast til fasaden ellers.

Blant brune og beige toner finner du både lyse og mørke farger. Disse fargene passer like godt i tettbygde strøk som på landsbygda og langs kysten.

Sterke, gule farger har lange tradisjoner i Norge. Også de lyse og mer dempede varianter av gult, fungerer både til klassisk og moderne arkitektur.

Rødt har også lange tradisjoner, og har satt sitt preg på alt fra gårdstun til hytter og ikke minst rorbuer. Rødt er en farge som passer inn i både bygd og by.

Tjenester

Har du en drøm om hvordan du vil ha det?

Våre fargerådgivere/interiørkonsulenter kan hjelpe deg å velge farger, materialer og løsninger, slik at du får et hjem du trives i. Vi kan hjelpe deg i butikken, hjemme eller digitalt

Tjenester

Ønsker du hjelp av en håndverker?

Happy Homes tilbyr håndverker tjenester over hele landet. Vi utfører alle typer malerarbeid inne og ute i privat og offentlig rom. Maling, tapetsering, sparkling, gulvlegging og våtrom.