Den gode hjemmefølelsen siden 1995
Enkel betaling med Klarna
Rask levering i hele landet
Butikken Logg inn Retur Betalingsvilkår Frakt og retur Hente i butikk Ønskeliste
Utendørs - Tips og råd

Male huset
utvendig

Alle som har hus må male husveggene før eller siden. Enten fordi man ønsker en ny farge eller fordi husveggen trenger ny beskyttelse

Maling på huset er ikke bare med på å gjøre huset pent, men for å beskytte treverket mot fukt, sopp og solens UV stråler. Med godt grunnarbeid og årlig enkel vask, kan du litt avhengig av valg av produkt, vær og vind male huset med intervall på 10-16 år.

Når må husveggen behandles

Er du usikker på om du trenger å male huset eller kan vente, er det flere ting du kan se etter. Falming, flassing, hakk/skår eller svertesopp.

Vask før maling

Vaske huset før det males er viktig. På husveggen legger det seg mye smuss. Ved maling oppå dette vil grunnlaget bli dårlig, og mindre holdbart resultat. Kjøper du maling med garanti, er denne da ikke gyldig uten godt grunnarbeid.

1

Spyl/dynk husveggen med vann. Bruk hageslangen der du kommer til med den, eller lavtrykksprøyte/pompekanne. Bruk av høytrykkspyler anbefales IKKE. Trykket blir for høyt til treverket, det sprenges opp og kan skades. Hvis du alikevel gjør det, hold nødvendig avstand. 70 bar- 70 cm fra veggen. Viktig- Spyl også vinduene.

2

Bland vann og såpe på lavtrykksprøyte/pumpekanne (følg blandingsforhold på etikett) Sprøyt på veggen NEDENFRA OG OPP. Det er spesielt viktig ved bruk av kraftvask som inneholder mye lut (skitten vil renne nedover veggen å skape skjolder)

3

La såpen virke på veggen i 5-10 min. Veggen skal hele tiden være våt( defor genialt i regnvær) Nå lønner det seg å være ekstra flink å bruke en vaskebørste på forlengerskaft å skrubbe veggborene. Det er veldig viktig å skrubbe hvis du skal male/beise. Og det er ikke vanskelig eller en kjempejobb. Dra kosten langs/nedover bordene en gang.

4

Spyl såpen bort!

Smarte tips til rengjøringen!

  • Kjør bort bilen før du vasker!
  • Vær forsiktig ved bruk av høytrykksspyler
  • Bruk verneutstyr – briller og hansker
  • Lukk alle vinduer
  • Lukk ventiler på vegg og i vinduene
  • Skal du male etter du har vasket – husk å la veggen tørke ordentlig først
  • Får du hjelp av naboen, husk å kjøpe noe godt til pausen!

Male huset

Male huset er en stor jobb, og man trenger nødvendigvis ikke male hele huset på en gang. På et nytt hus bør dog alle veggene males innen kort tid etter at panelet er montert.

Vår anbefaling er å male huset i denne rekkefølgen:

Først veggene, vinduer/staffasje og tilslutt grunnmur. Grunnen er enkel- da kan du søle nedover på staffasje og grunnmur når du maler veggene

1

Når treverket er helt rent og tørt, se over husveggene. Er det noe du må utbedre som hakk, avskaling, sitter det igjen noen svertesopp, må du kanskje bytte et bord. All løs maling/beis fjerner du med en skrape. Til værslitt grått treverk bruk en stålbørste.

2

Dekk til det som ikke skal ha malings søl på seg, og tape opp detaljer som ikke skal males.

3

Bruk en pumpe kanne og sprøyte på sopp og alge dreper på veggen. Den skal ikke skylles bort, og er en god investering mot fremtidig sopp angrep

4

Grunne alt bart treverk. Husk å grunne endeved godt og skarpe kanter. Bruk gjerne en god grunnings pensel, den har spesielt opptak av grunnings konsistens

5

Påfør husveggen to strøk med dekkende maling. Riktig valg av verktøy er viktig. Med en kvalitetspensel eller rull, blir riktig menge maling lagt igjen på veggen, en jevn film og det blir lite drypp. 

Mal detaljer først, så kledning. Bruk utstyr som passer til om du har liggende eller stående kledning. Husk å male all endeved
Malingen må være helt tørr mellom strøkene.

Tjenester

Ønsker du hjelp av en håndverker?

Happy Homes tilbyr håndverker tjenester over hele landet. Vi utfører alle typer malerarbeid inne og ute i privat og offentlig rom. Maling, tapetsering, sparkling, gulvlegging og våtrom.